Jak přejít na Optimal?

17.03.2011 13:25

Včelaři, kteří chtějí změnit svou úlovou sestavu často řeší problém jak nejlépe a nejekonomičtějí přejít na nový úl. Postupně také vyměňuju nástavky rm 39 x 24 cm (Tachovský úl) za Optimal. Připravil jsem proto návod, jak postupovat při změně rámkové míry. Postup mám již odzkoušený, následující obrázek je jednoduchým schématem celé výměny.

Tímto způsobem lze během jednoho roku přejít na novou úlovou sestavu bez velkých ztrát medu i plodu, včelstva bez problémů postaví všechny 3 nové nástavky, musí k tomu ale mít dobré snůškové podmínky. Pro přechod na jiný úl bude potřeba použití mateří mřížky (doporučuji kovovou) pro snadnější odebrání medných nástavků bez plodu. Všechny optimalové nástavky jsou vyplněny jen mezistěnami, případně několika stavebními rámky (pokud máte málo mezistěn). Matka klade ve spodní části úlu - pod mřízkou. Nástavky nad mřížkou slouží jako medník, je u nich vhodné uzavřít očka.

S přechodem na nový úl je nejlepší začít již na jaře, do podletního krmení tak postupně přejdete na Optimal.

Na Optimal lze přejít i jinak, jsou to ale metody podstatě pracnější: vyřezání starého díla a vložení do nových rámků (upevnění drátkem), setřepání včel na mezistěny do nového úlu atd. Tyto postupy mají ale několik nevýhod, takže z vlastní zkušenosti doporučuji postupovat dle uvedeného schématu. Mezi zmíněné nevýhody patří: špatné řezání plodových rámků i rámků s medem - ničení plodu, po díle teče med, který může vyvolat loupež; oslabení včel od plodu při setřepání na mezistěny, nutnost dodání cukerných zásob; ztráta pylových zásob; riziko ztráty matky atd.

Obrázek je také ke stažení ve formátu pdf zde.

Zpět