Jakou úlovou sestavu zvolit?

11.01.2016 21:56

Debaty včelařů kolem úlových sestav a rámkové míry jsou tak časté, že si bez nich snad ani nelze představit jakékoliv včelařské setkání. Celkem často dostávám e-maily s žádostí na můj názor na tu či onu úlovou sestavu, proto jeden z dopisů včetně mé odpovědi zveřejňuji zde, aby má odpověď pomohla dalším z Vás tápajích, jaký úl zvolit. Text dotazu jsem neupravoval, záměrně jej uvádím beze jména autora.

 

Vážený pane magistře,

obracím se na Vás, na odborníka v oblasti včelařství s prosbou o radu.

Jsem začínající včelař od jara 2015 a před tím jsem si pročetl mnoho literatury, doporučení na včelařských fórech a dalších odborných článků na téma v čem a jak chovat včely. Pak shodou okolností se mi podařilo získat pár včelstev na rámkové míře 39x24. Při práci se včelami během roku jsem narážel, u této rámkové míry, na několik uživatelsky méně příjemných nedostatků.

Občas mne potrápily mezerníky na rámcích, velmi často mi přišlo, že 11 rámků v nástavku je moc, při vyndavání rámků se včelami jsem musel velmi opatrně a pomalu postupovat abych nepomačkal včely, rámky, které byly zamedované, byly vystaveny širší, než je horní loučka a tak se mi občas podařilo poškodit zavíčkování o mezerníky, které mám na boční a horní loučce..... Při medobraní, když jsem chtěl vytáčet med po řepce nebo odkvětu stromů, tak byly rámky zanesené medem a zavíčkované pouze v horní části rámku. Když už byl celý medník zanesený sladinou, tak vzhledem k jeho váze byla s ním manipulace velmi složitá...a možná ještě další nevýhody, na které nyní nevzpomenu.

Pročetl jsem mnoho Vašich článků a vím, že doporučujete úlovou sestavu OPTIMAL.

Uvažuji o tom, že bych na tento úl přešel a pokud Vás tím nebudu obtěžovat, tak bych Vás chtěl poprosit o rady při mém rozhodování. Narážím na několik otázek, které bych chtěl před mým rozhodnutím pochopit a tak bych si je dovolil sepsat :))

 

1. Rámková míra 420x170, kterou používá Optimal, je obdobná jako u Zander, používané na Slovensku a Rakousku. Zander má však dvě  výšky rámku 220 a 160, proč Optimal má zrovna 170 ?

2. Na webové stránce přítele ing. Pravdy jsem se dočetl o srovnání úlů Langstroth a Optimal (https://vcelar.com/index.php/clanky/16-langstroth-vs-optimal). V závěru je od přítele Pravdy doporučení používat úl s výškou rámků 150 a jen 9 rámků, tvrdí, že je to jeho upravený Optimal. Jaký máte na jeho doporučení názor.

3. Také jsem uvažoval o plodišti s vyššími rámky 350, a medníkové 170. Velmi se mi při tom líbilo, že plásty medníkové nepřijdou nikdy do styku s podzimními léčivy. Doporučíte mi tuto kombinaci?

4. Na mnoha fórech je doporučován úl čtvercový, ale je mnoho zastánců, kteří tvrdí, že je lepší obdélník, že včely lépe zvládají užší prostor, než prostor na všechny strany stejně široký. Taková informace by nahrávala úpravě úlů na 9 rámků přítele Pravdy. Je tato obava na místě?

5. Kdybyste měl volit Langstroth nebo Optimal, šel byste znovu do Optimalu?

6. A poprosím o poslední doporučení, mám zvolit raději situování rámků na studenou stavbu?

 

Vážený pane...,

kdysi jsem také včelařil na rámkové míře 39 x 24 cm, ale po praktické zkušenosti se systémem Optimal, kterou jsem získal během praxe na VÚVč v Zubří pod vedením ing. Čermáka, jsem se rozhodl převést celé své hospodářství právě na systém Optimal. V té době jsem měl kolem 20 včelstev, dnes jich je přibližně 60 a velmi subjektivně řečeno si nedovedu představit, jak bych tolik včelstev ošetřoval na RM 39 x 24 cm, protože mám ke včelaření jen velmi omezený čas během víkendů.

Předně upozorňuji, že nejsem autorem úlové sestavy Optimal a hodnocení každého úlového systému je velice subjektivní. Historie již poznala stovky úlů, které vedou k mimořádným výnosům, eliminaci varroózy, jednoduchosti ošetřování, jen si říkám, kde je jim konec, když byly ve své době tak převratné… Vždy je nutné vybrat to, co nejvíce vyhovuje Vám: časové a finanční náklady na výrobu, časová náročnost dané strategie ošetřování, vhodnost pro včely atd. V základní včelařské literatuře je k tomuto napsáno mnoho informací.

K Vašim otázkám:

  1. Optimal má jednotnou výšku rámku kvůli pohodlnosti a vzájemné zaměnitelnosti rámků z plodiště a medníku. Kdysi jsem včelaři na kombinovaném systému s rozměry rámků 39 x 24 cm pro plodiště a 39 x 17 cm pro medník. Dvě rámkové míry komplikují ošetřování včelstev, tvorbu oddělků atd. Proto se mi líbí jednotný rozměr rámku pro celý úl.
  2. Ing. Pravda vychází ze své vlastní zkušenosti, plně rozumím jeho důvodům, hlavně co se hmotnosti nástavku a rozvoji včelstva týče. Z podobných důvod jsem kdysi přešel z rámkové míry 39 x 24 cm na 42 x 17 cm. Kdyby se mi chtělo opět předělávat své úly a tím pádem i celý provoz, třeba bych jeho doporučení zkusil. Nyní mě k tomu ale nic nenutí a držím se standardních rozměrů sestavy Optimal.
  3. Nedoporučím hlavně z technických důvodů. Je však pravda, že jarní rozvoj probíhá lépe na větších plástech. Pokud chcete mít dvě míry, budete asi muset používat i mateří mřížky. Medníkové rámky si můžete oddělovat i při jednotné míře. Mimchodem cca 1/3 díla byste měl každý rok obměnit. Ve vosku se nachází spousta látek, které ovlivňují zdraví včel. Nejde jen o rezidua syntetických léčiv používaných ve včelařství, ale i xenobiotika z životního prostředí, spory hub, plísní, bakterií atd. 
  4. Toto jsou nekonečné diskuse mezi včelaři. Zde se hodí dva bonmoty: 1) Úl medu nepotí, 2) Když se sejdou dva včelaři, jsou z toho tři názory…
  5. Ano, dle mého pohledu jsou tyto dva úly ekvivalentní.
  6. Já používám studenou stavbu, dříve v sestavě na RM 39 x 24 cm jsem používal teplou stavbu. Nemám údaje z žádných měření, že by ta či ona organizace rámků byla lepší nebo horší. Přirozená stavba má úhel k česnu cca 45°. Jde spíše o to, co Vám více vyhovuje na práci. Subjektivně se mi více líbí studená stavba – včely mají snazší přístup k očkům během jarních a zimních proletů.

Ať už si vyberete Langstroth nebo Optimal, bude základem úspěchu hlavně ošetřování včelstev. Svá včelstva můžete ošetřovat relativně složitě, časově náročně, ale dle „zaručených“ postupů. Můžete ale také včelařit pohodlně, dle potřeb Vašich i včel a být naprosto spokojen. Vždy jde o kompromis: včely a včelař. Navštívil jsem několik včelařů včelařících v budečácích i ležanech. Jejich včelstva byla zdravá a včelaři měli pěkné výnosy. Jen jim práce u včel zabrala spoustu času… Včelaření je variabilní, zde nenajdete žádný naprosto reprodukovatelný postup ošetřování.

Zpět