Mor včelího plodu - klinické příznaky

30.04.2015 09:34

Na této stránce naleznete fotografie, které mám zařazeny v přednášce o moru včelího plodu. Na fotografiích lze pozorovat typické příznaky moru včelího plodu, které by měl umět rozpoznat každý včelař. 

 

Obr. 1: Výsledek kultivace měli na mikrobiologických půdách. Vlevo jsou narostlé kolonie P. larvae, vpravo je výsledek kultivace měli bez spor P. larvae.

Obr. 2: Každý včelař by si měl všimnout nápadné mezerovitosti, která může být způsobena špatnou matkou, varroózou, zvápenatěním nebo morem plodu.

 

Obr. 3: Typicky propadlá víčka na plástu s plodem. Takto vypadá plodový rámek po převozu do laboratoře. Přímo ve včelstvu lze pozorovat propadlá víčka málokdy. Víčka se propadnou, až plást zchládne, při běžné úlové teplotě se víčka propadnou málokdy.

Obr. 4: Na obrázku si všimněte "podivně" vypadajících víček a uprostřed je buňka s příškvarem.

Obr. 5: Sirka ukazuje na podezřelou buňku, uvnitř této buňky se nachází uhynulá larva.

Obr. 6: Sirka ukazuje rozloženou larvu, hmota se hlenovitě táhne.

Obr. 7: Šipka označuje další buňku s klinickými příznaky MVP.

Obr. 8: Tatáž buňka s klinickými příznaky po otevření víčka. V Buňce se nachází uhynulá larva.

Obr. 9: Trik na diagnostiku MVP. S plodovým rámkem stačí trhnout stejně, jako když se zkouší zralost medu. Pokud je mor plodu ve včelstvu v pokročilém stádiu, dojde k vystříknutí rozložené larvy na víčka plástů. Buňky s uhynulými larvami lze pak snadněji najít. 

Obr. 10: Návod na desinfekční roztok pro omytí úlů a nářadí. Při přípravě se bude roztok zahřívat, je nutno dbát na bezpečnost práce, používat ochranné rukavice a brýle.

Obr. 11: Ukázka komerně dostupné desinfekce, která je již připravena k použití.

Obr. 12: Jedna z nejčastějších chyb, plásty z nemocného včelstva se při tvorbě oddělků, vytáčení medu nebo vzájemném posilování včelstev rozdistribuují do ostatních včelstev. Nákaza se tak rychle a snadno šíří kvůli triviální chybě včelaře.

 

 

Zpět