Včelařská expozice Hranice na Moravě

30.08.2011 16:00

Při červencové vyjížďce  na kole z Valašského Meziříčí do Olomouce jsem na cyklostezce Bečva náhodně narazil na včelařskou expozici. Všiml jsem si ji skoro náhodně, protože na expozici není žádný poutač nebo jiné upozornění. Přesto jsem si ji všiml, a tak jsem shlédl včelařskou expozici v Hranicích na Moravě.

Zrovna v době, kdy jsem jel okolo, jsem tam potkal i místního včelaře, který se o expozici stará. Samozřejmě jsme se dali do řeči :-)

Včelařská expozice se zatím buduje, Hranice na Moravě mají sice včelařské muzeum, to se nachází na průtahu městem, na tomto místě je však v plánu umístit kolem 20 včelstev v různých typech úlů. Návštěvnící se jednak seznámí s tím, jak vlastně takový úl vypadá, tak i s životem včel, protože je v plánu šestiúhelníková stavba (včelín), v němž se budou nacházet prosklené úly pro bezpečné pozorvání života včel.

Z mé strany je poněkud ostudné, že jsem se nezeptal včelaře na jméno, tak musím používat neurčité oslovení. Tento pan včelař vede také dětský kroužek mladých včelařů, kroužek obhospodařuje i několik včelstev s malovaných "dětských" úlech.

Jak to tak bývá, většina velkých plánů je závislá na penezích a času, z dotačních peněz se zatím podařilo vybudovat informační panely, které jsou umístěny na kraji včelnice, takže by jejich přečtení mělo být bezpečné i pro nevčelaře bojícího se žihadel.

Zde je odkaz na přesné umístění expozice.

Kontakt na včelaře: vcelmuzeum@seznam.cz

N8sleduje několik fotografií z místa:

Obr. č. 1: Jeden z vystavených úlů.

Obr. č. 2: Další vystavené úly, osazené včemi.

 

Obr. č. 3: Včelstva, která obhospodařuje včelařský kroužek.

Obr. č. 4: Informační tabule nacházející se na kraji stanice. Z cyklostezky jsou vcelku dobře viditelné.

Obr. č. 5: Detail informační tabule.

Zpět