Zábrany proti mravencům a varroamonitoring

22.03.2010 09:56

Varroadno

Snad všichni včelaři již pochopili význam varroamonitoringu. Pravidelným sledováním spadu totiž můžeme včas zabránit kolapsu včelstva na varroózu. Na správný varroamonitoring je potřeba vhodné úlové dno, které má zasíťované dno a varroapodložku pro odečet spadu. Úly vybavené varroady se již stávají standardem v chovu včel.

Obr. č. 1: Varroadno Optimal se zavřeným česnem, čelní pohled. Pod pantem pro leták jsou drážky pro zásuvku na měl, používám hliníkový plech po stranách lemovaný laťkami (10 x 10 mm).

Obr. č. 2: Varroadno Optimal s otevřeným česnem, čelní pohled.

Obr. č. 3: Varroadno Optimal, horní pohled na zasíťované dno.

Zábrany proti mravencům

Velkým problémem, na který se dlouho nekladl důraz při monitoringu, jsou mravenci. Mravenci se dostávají do úlů, vybírají měl z podložek, obtěžují včely, ale hlavně sbírají spadlé roztoče z podložek. Tím nám při monitoringu způsobí obrovskou chybu. Mraveci jsou schopni vysbírat i stovky roztočů na podložkách!! Proto je nutné vytvářet zábrany tak, aby se mravenci do úlu nedostali.

Ze zbytků železa jsem tedy svařil nožky, které se umístí do plechovky s olejem. Na stojánek se pak postaví dřevěný hranol, na kterém jsou umístěna včelstva.

Obr. č. 4 a 5: Vpravo na obrázku je ukázka svařeného stojánku, bylo použito železo o síle 3 mm.Vlevo je stojánek s plechovkou (klasická plechovka od masové konzervy), plechovku bylo nutno trochu snížit, stojánek je vysoký 6 cm.

 

Obr. č. 6 a 7: Vpravo - kompletní stojánek s  plechovkou. Vlevo je na stojánku umístěn i dřevený hranol, na kterém už budou umístěna včelstva.

Horní plocha stojánku je o centimetr širší než je průměr plechovky - kvůli dešti. Kdyby do plechovky pršelo, tak se olej za nedlouho vyplaví a zábrana nebude účinná. Z ekologického hlediska není ani vhodná kontaminace půdy olejem - nebezpečí pro spodní vody.  Jako podstavec bylo použito tzv. betonové bednění, pro jistotu bylo ještě vylito betonem, aby nedošlo k jeho prasknutí. Je možno použít i obrubníky k chodníkům, jsou ale dražší.

Obr. č. 8: Pohled na celý stojan se včelstvy.

Hranoly jsou dlouhé 5 m,  bez problémů se na ně vejde 8 včelstev. Zatím je jaro, tráva moc neroste, ale zanedlouho by tráva mohla mravencům sloužit jako náhradní cesta do úlu. Pod úly je tedy nutno často sekat trávu a dávat pozor, aby se ani stéblo nedotýkalo stojanu nebo úlu. Aby se ale tráva nemusela často sekat, zkusil jsem použít pod úly zábranu - netkanou textilii, která zabrání trávě v růstu. Výhoda je, že tato textilie je vodo- i paropropustná narozdíl od igelitu. Po jejím odstaranění může tráva znovu narůst.

Obr. č. 9: Netkaná textilie - používá se například pod jahody, lze ji zakoupit v zahradnických potřebách.

Kolik to stojí?

dřevěný hranol (0,1 x 0,1 x 5 m): cca 250 Kč

plechovka: 10 Kč

železo: lze použít různé zbytky a odřezky

betonové bednění: kus asi 40 - 50 Kč

cement: 25 kg cca 50 Kč

ekologický olej na mazání řetězu motorové pily: 1L kolem 50 - 60 Kč

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zpět