Jakubovské krmítko

17.10.2011 20:00

Od pana Bohuslava Smetany, který mě před sezónou kontaktoval, jsem dostal k vyzkoušení Jakubovské krmítko. Toto krmítko je z jeho dílny, které, jak sám říká, vzniklo po několikaletém optimalizování jeho parametrů a použití.

Pro své testování jsem obdržel dvě varianty krmítka 5litrové a 12litrové. V obou krmítkách jsou uprostřed vlepeny kónické trubice pro průchod včel do vnitřní části krmítka. Vnější i vnitřní plocha trubek je zdrsněna pro pohodlný přístup včel. V dolní části je přístupová trubka rozšířena, v horní části je naopak zúžena na průměr cca 3 cm. Pětilitrové krmítko je kulatého půdorysu, dvanáctilitrové je oválné (podobně jako kýbl od malířské barvy). Proti topení včel je v krmítkách nasypán Keramzit, což je porézní keramická pálená hlína, která plave na hladině cukerného roztoku. Včely po ní mohou bez problémů chodit. Keramzitu postačí zhruba 1 - 2 hrstě na jedno krmítko, hladina by měla být pokryta celá.

Krmítka jsem zkoušel u oddělků i u produkčních včelstev, v bodech uvádím své zkušenosti:

Pozitiva

  • snadný přístup při nalévání roztoku
  • možnost uzavřít kbelík víčkem - velmi jsem ocenil při zvýšení slídivosti včel nebo vos
  • včely mají do kyblíku přístup jedním otvorem, krmítko je možné postavit na fólii s vystřiženým otvorem
  • ve víčku je díra, která umožňuje nalití roztoku bez kontaktu se včelami (uváděno autorem), já jsem to nevyužil, prakticky mi přišlo snazší nalít roztok po odklopení víčka než používat nálevku (která musí po použití okapat a musí se průběžně někam odkládat - slídivost!)
  • díky zakrytí prostoru se včelami nedochází k prostavbě divočiny do volného nástavku jako u krmení klasickými kyblíky
  • vhodné pro krmení oddělků
  • včely odebírají roztok i při chladnějším počasí, což u klasických kyblíků dělají málokdy

Negativa

  • nepozoroval jsem žádný fakt, který bych považoval za negativní

K zamyšlení nebo ověření

  • nemohl jsem vyzkoušet, jak lze kyblíky stejného tvaru skladovat - jejich štosování ušetří mnoho prostoru
  • osobně mi nevyhovuje rozměr kbelíku, je nutné mít vysoké nástavky k zakrytí kbelíku; ocenil bych rozměr takový, který by akceptoval rozměry nástavku Optimal
  • je možné nechat stát kbelík pouze na fólii, ovšem úly nemohou být umístěny volně v terénu
  • poněkud nedůvěru budí nalepení střední přístupové trubky, dal byl přednost jednotnému výlisku
  • včely zastavěly přístupovou trubku divočinou
  • bohužel neznám cenu krmítka, což by byl jeden z limitujících faktorů pro pořízení

Závěrem

S krmítkem jsem byl spokojen a doporučil bych ho dalším včelařům k použití. Já bych ovšem chtěl krmítka alespoň 12litrová použitelná pro nástavek Optimal, důležitá by byla i cena a životnost nalepeného tunelu pro přístup včel.

Obr. č. 1: Oválné krmítko naplněné roztokem a Keramzitem.

Obr. č. 2: Kulaté 5litrové krmítko uzavřené víčkem.

Obr. č. 3: Téměř vyprázdněné krmítko, včely bez problémů chodí po zdrsněném plastu středové trubky.

Obr. č. 4: Pohled na spodní část - nalepená středová trubka. Při čistění jsem špachtlí nechtě zajel pod nalepený plast, snad bez újmy na těsnosti krmítka.

Obr. č. 5: Detail na prostavěnou středovou trubku.

Obr. č. 6: Nevýhoda u krmení kyblíků - stavba divočny do volného nástavku - včely do divočiny ukládají sladinu, což působí problémy při odstraňování. Hrozí zintenzivění slídivosti včel a vos v bezsnůškovém období.

Dle informací výrobce, je od června 2012 možno zakoupit toto krmítko přímo u výrobce na webu: https://www.jakubovske-krmitko.cz/cs/

Já nejsem prodejcem Jakubovského krmítka, tato recenze je naprosto nezávislá a zahrnuje zkušenosti a postřehy autora webu.

 

 

 

Zpět