LŠNV v Háji ve Slezsku

28.05.2012 21:41

Od pátku 25. 5. do neděle 27. 5. se v Háji ve Slezsku na včelnici pana Žídka konala Letní škola nástavkového včelaření. Tato akce proběhla pod záštitou PSNV-CZ a ačkoliv jsem členem PSNV už pár let, této tradiční akce jsem se letos zúčastnil poprvé a hned v roli přednášejícího.

Tento kurz by měli samozřejmě hodnotit spíše účastníci, tedy žáci, kteří měli při přihlašování jistá očekávání. LŠNV v Háji ve Slezsku byla koncipována pro začínající včelaře, za téměř tři dny práce a teorie měli možnost pochytit základní znalosti o včelaření. Na kurzu se probíraly včelařské pomůcky, teorie i praxe o chovu matek, tvorbě oddělků, včelích chorobách a mnohé další předměty. Výhodou takového kurz je vždy jeho "akčnost", protože se nesedí jen ve třídě či přednáškovém sále, ale je možno si získané znalosti ihned vyzkoušet a včely si takříkajíc osahat.

Mně, jako jednomu z lektorů, byla svěřena část o včelích produktech. Tato, vyloženě improvizovaná přednáška, proběhla v pátek večer. V sobotu ráno jsem pokračoval částí o včelích chorobách a jejich zdolávání. Byl krásný slunečný den, bylo by bývalo škoda sedět v přednáškovém sále (hospodě), a tak jsme si sedli ven na lavičky, jejichž součástí byly i stoly. Ze svého pohledu musím říci, že tak pozorné publikum jsem již dlouho nepotkal, mnoho studentů si zapisovalo poznámky, to se na zimních přednáškách jen tak nevidí!

V sobotu dopoledne přednesl svou přednášku i Michal Počuch, který je odborníkem na producenty medovice. Jelikož se v této problematice moc nevyznám, byla jeho přednáška velmi přínosná i pro mě. Po přednášce jsme všichni šli na procházku po okolí v přednášce zmíněné producenty hledat...

Za sebe musím konstatovat, že na kurzu vládla velmi příjemná atmosféra a celou dobu mě to tam bavilo - jak během přednášek, tak i při diskusích s účastníky. Jenže v neděli volala práce ve vlastních včelách, a proto jsem musel v sobotu večer odjet domů. Doufám, že se na kurzu líbilo i účastníkům a že celá akce byla pro ně maximálně přínosná a splnila jejich očekávání :-)

Níže jsou uvedeny fotografie převáženě ze soboty a také je dole pod článkem možnost diskutovat :-)

Obr. č. 1: Včelnice pana Žídka

Obr. č. 2: Takto to vypadá, když skupina včelařů hledá producenty medovice na malém smrčku... ten je celý v obležení :-)

Obr. č. 3: Michal Počuch při terénní přednášce - ukázka a pojménování druhů různých producentů medovice na listnatých i jehličnatých stromech.

Obr. č. 3: Preparace producentů medovice z listu.

Obr. č. 4: Při přednášce Zdenka Klímy... na fotografii je improvizovaná třída, taková škola v přírodě.

Obr. č. 5: Přelarvování z panenského díla. To je možno shrnout nožem, aby se daly larvičky lépe sbírat.

Obr. č. 6: Přelarvování verze jedna: jeden radí, druhý(á) larví.

Obr. č. 6: Přelarvování verze dva: urob si dám.

Obr. č. 7: Samozřejmě muselo dojít i na vytáčení medu. Není nad to vyzkoušet si práci na třírámkovém ručním medometu :-)

 

 

 

Zpět

Diskusní téma: LŠNV v Háji ve Slezsku

Datum 30.05.2012

Vložil Jana Pavlíková

Titulek Letní škola....

Odpovědět

Bylo to moje první školení.Jsem úplný začátečník a překvapilo mně ,že se do školy přihlásili i včelaři s dvacetiletou praxí.Dnes to chápu.Všechny přednášky byli velmi zajímavé a poučné.Moc se mi tam líbilo,včetně krásného prostředí a pěkné včelnice p.Žídka.Jěště se obracím s prosbou na pana Danihlika,jestli by mi mohl zaslat email adresu pro zakoupení toho správného refraktometru.Děkuji !Přeji hezký den . Jana Pavlíková

Datum 29.05.2012

Vložil Olda Vícha

Titulek Skvělá škola....

Odpovědět

Nevím z kterého konce hodnocení začít, ono to totiž bylo po všech stránkách skvělé....opravdu moc děkuji, za 3 dny jsem se jako začátečník naučil to, co jsem nebyl schopen z literatury pochopit po několikerém čtení. Organizace akce byla vynikající, žádné prostoje, včelaření od rána do večera, teorie se střídala s praxí a k tomu opravdu skvělí lektoři. Nepamatuji školení, kdy by mě skutečně zaujala úplně všechna témata a všechny přednášky, navíc od mladých, ale zkušených odborníků s racionálním a moderním přístupem. A to vše v krásném prostředí včelnice pana Žídka, který uměl na každou otázku podat jednoduchou, i pro začátečníka lehce pochopitelnou a vyčerpávající odpověď. No a největší adrenalin pro mě jako začátečníka...? Chytit několik mladušek a "nacpat" je do přidávací klícky. Ještě dnes se směju, dkyž si vzpomenu na definici mladušky v podání pana Mately: "mladušku poznáte tak, že když vás štípne, tak to nebyla mladuška"
Byla to skvělá akce, pro mě jako začátečníka nenahraditelná. Díky!!

Datum 29.05.2012

Vložil Jiří Čaňo

Titulek Škola v Háji...

Odpovědět

Jsem moc rád, že se toto setkání líbilo jednomu z přednášejících. Já jsem totiž nadšen!!! To bylo pro mne velmi poučné a určitě se opět budu snažit s těmto lidmi sejít. Tolik mladých profesionálních lektorů včelaření se asi jen tak nesejde. Děkuji všem za to, co jsem se mohl naučit. Jirkovi Danihlíkovi občas s dovolením napíšu zase o radu. Přeji všem krásné dny. Jura Čaňo