Parafinace nástavků

25.01.2010 21:20

Než začnu psát tento příspěvek, rád bych poděkoval ing. Čermákovi za poskytnuté zázemí při parafinaci nástavků!! :-)

Parafinování bylo provedeno 27.12.2009 v Petrušově u ing. Čermáka, z Valašského Meziříčí to k němu mám přibližně 130 km, naložil jsem auto (octavia combi), byl jsem překvapen, kolik nástavků se do auta vejde. S využitím zavazadlového prostoru, odstraněním zadních sedadel jsem do auta naložil 16 nástavků Optimal a 13 den, taktéž k Optimalu, jeden nástavek byl na místě spolujezdce.

Zařízení k parafinaci:

  • Kotel k parafinaci: vnější plášť je železný, vnitřní nerezový, pod kotlem se topí dřevem. Do kotle se vejdou 2 nástavky rozměru Optimal nebo 2 - 3 dna (záleží na hladině parafinu). Při ponoření do kotle je na každé straně asi 3 - 5 cm rezerva.
  • Parafin: použili jsme parafin 60/62 s obsahem oleje do 1,8%, výrobce Paramo


















Příprava k parafinování:

Nejprve bylo nutno rozehřát parafín v kotli, venkovní teplota se pohybovala kolem 0°C, topili jsme bukovým dřevem, které má docela vysokou výhřevnost. Teplota parafinu, potřebná pro práci je asi 150 - 170°C, rozehřátí parafinu na tuto pracovní teplotu trvalo asi hodinu. Důležité jsou rukavice, vhodné jsou kožené nebo silné gumové. Dále jsou potřeba kleště k vytahování předmětů z parafinové lázně. Osvědčily se kleště na vytahování rámků :-)

Parafinace:
Nástavky, dna, podložky či jiné předměty, které chceme parafinovat vkládáme do parafínu, pozor je potřeba si dát při parafinaci sololitových výrobků (nástavků, podložek), protože dost pění, do parafinu je vkládáme pozvolna. Při parafinaci dřevěných nástavků není pěnění tak intenzivní, tyto nástavky je možné do parafinu ihned ponořit.
Teplotu parafinu udržujeme na asi 160 °C, předměty necháme v parafinu 8 - 10 minut. Při vytahování z kotle je necháme chvíli okapat, poté odložíme na podstavec k vychladnutí.

Výsledek parafinování:
Nástavky jsou napuštěny parafinem, jsou tedy odolnější proti povětrnostním vlivům, občas se stane, že deska nástavku praskne kvůli vysoké teplotě, není vhodné parafinovat mokré nebo navlhlé dřevo - špatně parafin nasákne. Na nástavku můžeme někdy pozorovat černé fleky nebo kapky, ty způsobuje pryskyřice vylučující se ze dřeva.

Obr.č.1: Nástavky jsou ponořeny v parafinu, zatíženy starým nástavkem a dřevěným hranolem, aby nevyplavaly.















Obr. č. 2: Okápávání nástavků nad kotlem



















Obr. č. 3: Měření teploty parafinu digitálním teploměrem
















Obr. č. 4: Ukládání nástavků do auta















Video: Vytahování den z parafinové lázně, všimněte si barevného rozdílu mezi parafinovaným a neparafinovaným dnem. (bez zvuku), ke stažení zde

Vyhodnocení metody parafinace:

  • metoda je rozhodně rychlejší než klasické natírání, spotřeba parafinu na 1 nástavek je kolem 100 g
  • rok používám sololitové nástavky (otužováky), které byly parafinovány - zatím nepozoruji žádné změny ani "sešlost" sololitu, skupina nástavků natřených fermeží na slunci zčernala, sololit je také v pořádku
  • parafinaci doporučuji jako snadnou a relativně levnou metodu ochrany nástavků před povětrnostními vlivy
  • nové nástvky není třeba desinfikovat, starší nástavky desinfikuji savem, nikoli dalším varem v parafinu
  • při výskytu klinických příznaků moru, je lepší nástaky spálit a zlikvidovat než desinfikovat v parafinu a znovu používat, spory se zažerou do dřeva, čímž není jistě, zda je horký parafin spolehlivě zneškodní

Mám skupinu parafinovaných a neparafinovaných nástavků, teprve po páru letech používání bude patrné, zda má parafinace nějaký význam :-)

Zkušenosti s parafinovanými nástavky

  • Nástavky po čase černají, černání se urychlí slunečním zářením.
  • Pokud chcete černání předejít, je nutné nástavky natřít. Nátěr je možné provést i po parafinaci, vyzkoušená je barva značky Belinka.
  • Po prvních 2 letech používání parafinovaných úlů mohu jen doporučit. Nedochází ke kroucení dřeva, solitové nástavky si drží svou pevnost, na sololitu naní ani po 3 letech pozorováno opotřebení nebo stárnutí, narozdíl od sololitových nástavků natřených pouze fermeží.

 

Červenec 2011

Konečně se nám s kolegou podařilo zprovoznit vlastní parafinovací kotel domácí výroby, takže budeme moci parafinovat i doma. Pokud by se někomu hodila možnost naparafinovat si svoje úly, tak se může klidně ozvat, při chvilce mu je rádi naparafinujeme :-)

Vnitřní plášť kotle je z nerezu, vnější plášť je ocelový. Velikost kotle je dělaná na 2 nástavky rozměru Optimal, aby parafinace většího počtu nástavků netrvala příliš dlouho.

Obr. č. 5: Rozpouštění parafinu před prvním vyzkoušením kotle.

Obr. č. 6: Rozpouštějící se parafin v nerezové vaně.

Obr. č. 7: Probíhající parafinace úlových dílů.

 

 

 

 

 

 

 

Zpět