Umístění včelstev

28.03.2011 16:02

Náhodou jsem se od kamaráda dozvěděl, že na webu existuje fórum, kde se účastníci radí, jak zlikvidovat sousedovy včely. Nedalo mi to a tuto diskusi jsem se pokusil najít, což nevyžadovalo mnoho práce, protože celá diskuse se nachází na stránce www.zahrada.cz.

Pročetl jsem si několik příspěvků, je tam toho tolik, že to ani není možné přečíst všechno, nedá mi to však, abych na toto fórum neupozornil i další včelaře. Fórum totiž nabízí hned několik otázek k přemýšlení.

1. Fórum je na webu Zahrada.cz, vlákno diskuse je řazeno takto: škůdci > jak se zbavit včel

Myslel jsem si, že i zahradníci včely potřebují, že by včela dokonce byla i škůdcem?! Asi jsou zahradníci a moderní chalupáři z měst dost nevzdělaní. Několikrát jsem narazil na příspěvěk takového typu: Koupili jsme si domek na vesnici, soused má včely a ony nás obtěžují... Pro některé městské typy lidí je jistě překvapením, že na vesnici je bude budit kokrhání kohouta, soused bude mít včely a bude tam mnohem více všelijakého hmyzu a dalších zvířat než ve městě.

2. Chemický boj se včelami

Zajímavé je, kolika různými a běžně dostupnými prostředky lze včely otrávit. Málokdo ze zúčastněných si totiž uvědomuje, že úmyslné otrávení včelstva je mimo zákon! Pokud by mu to bylo prokázáno hrozí mu velká pokuta.

3. Umístění včelstev

To nejdůležitější, co je napsáno na tomto fóru, je problematika umístění úlů a včelínů na zahradách. Najít vhodné stanoviště pro včely není nic jednoduchého, jenže stanoviště by mělo vyhovovat včelám, včelaři i sousedům. Není nic horšího než špatné sousedské vztahy kvůli špatnému umístění úlů. Na fóru je jistě mnoho hysterických příspěvků, obecný strach ze včel se mi zdá až nepochopitelný. Jenže nemohou si za to včelaři sami? Stížnosti sousedů mohou být neoprávněné, že občas sousedovi proletí včela přes pozemek nemusí být nebezpečné. Včelař ale může mít na pozemku více včelstev, než je zdrávo, ke zhoršení celé situace se přidá zalétnutý roj a nevhodný chovný materiál (bodavá včelstva)... a je zaděláno na problém.

Závěrem

Jak to tak bývá, pravda je vždy někde uprostřed. Nejlepší bude, když si názor udělá každý sám. Doporučuju alespoň zběžně pročíst.

Zpět