Zakrmování včelstev v podletí

25.01.2010 21:33

Rozhodl jsem se vyzkoušet pro někoho již známé krmení včelstev za pomoci plastových kyblíků. Použil jsem 5kg kyblíky od kečupů, tatarek atp., které jsem sehnal od známých z restaurace.
Kyblík má ideální výšku do nástavku pro rámek o rozměru 39 x 24 cm, dokonce se do nástavku vejdou 2 kyblíky. Takže na jedno krmení jsem dal včelám 10 L roztoku cukru v poměru 3:2. Cukr jsem rozpustil ve studené vodě v sudech o objemu 50 L (30 kg cukru a 20 L vody). K rozmíchání se mi osvědčilo stavební míchadlo do vrtačky. Stačí několikrát zamíchat a cukr se bez problémů rozpustí. Odpadá tedy složité ruční míchání ať už ve dříve využívaných sklenicích nebo přímo v sudu.
Roztok je možné ze sudu přelít buď do kýble a z něj do malých kyblíků v úle, nebo využít čerpadlo a roztok čerpat přímo ze sudu. Do kyblíků jsem vkládal slámu - asi hrst nenasekané slámy, aby se včely neutopily, seno není vhodné, protože špatně plave na roztoku.

Výhody krmení kyblíkem:

  1. Ke krmnému roztoku se dostane podstatně více včel než k několika málo otvorům v prosakovacím víčku. Včely tedy roztok odebírají podstatně rychleji a dříve jsou jej schopny zahustit.
  2. Odpadá nepříjemná manipulace se sklenicemi, jejich pomalé plnění a nebezpečí rozbití. Rychlé naplnění kyblíků podstatně urychluje práci se včelami, což oceníme hlavně při slídění včel, které je při větším počtu včelstev na včelnici běžné.
  3. Kyblíky lze snadno skladovat v sobě narozdíl od sklenic, které zabírají hodně místa.


Na zakrmení jednoho včelstva mi tedy stačily 3 várky cukrového roztoku. Pozor ale u slabších včelstev a oddělků, ty je potřeba krmit pomalu, aby matky dobře plodovaly a včely nezaplnily všechny buňky nektarem. Pomalejší krmení bude mít podněcovací účinek.

Zpět