Techagro 2012

01.04.2012 21:54

Dnes jsem se vydal na výstavu Techagro (31.3 - 4.4. 2012)  na brněnském výstavišti. Výstava se koná každé dva roky, v letošním roce byla (je) včelařská expozice v pavilovu E. Tento pavilon byl celý zaplněn včelařskou expozicí. Především šlo o prodejce včelařských potřeb a včelích produktů, takže kdo chtěl, mohl si nakoupit na nastávající sezónu. Součástí výstavy byl i pozorovací prosklený úl, který se těšil velkému zájmu veřejnosti. Zhruba uprostřed pavilonu byla výstava historických úlů. Pozitivní bylo, že pavilon je vcelku velký, takže nedocházelo k velkým tlačenicím u stánků jako tomu bylo v posledním ročníku.

Na stánku PSNV-CZ jste si mohli dát kávu a pohovořit se svými kamarády a známými z PSNV, ale ani nečlenům nebyly pomyslné dveře PSNV uzavřené. Udivilo mě, že stále existují názory, že PSNV je jakási sekta či polozakázaná organizace, od které je lépe držet se dál. Přitom PSNV je občanské sdružení stejně jako ČSV, jejíž oborem je včelařství. Mimochodem na stánku ČSV byly pouze rozdávány balónky dětem...

Já jsem se strávil většinu času na stánku PSNV, protože stále bylo o čem a s kým mluvit o všemožných tématech týkajících se včelařiny. Pokud je mi známo, tak pouze jeden včelař si přinesl vzorky zimních mrtvolek k vyšetření na nosematózu, které dělali členové vedení PSNV zdarma. Návštěvníci si mohli nakoupit starší i aktuální čísla Moderního včelaře, informovat se o všemožných problémech ve včelařství. Na stánku PSNV-CZ byli také přítomni zástupci firmy vyrábějící nástavky Langstroth a cejchy na úly. Škoda, že na stánku nebyl ani jeden výrobce Optimalů pro doplnění sortimentu nástavkových tenkostěnných úlů :-)

Protože jsem nejel do Brna kvůli nákupu či shlédnutí všemožných včelařských potřeb, ale spíš mi šlo o osobní kontakt s kamarády a známými, tak jsem byl s akcí spokojen. Kdo však jel doslova na VÝSTAVU a jeho hlavním zájem byla včelařská expozice, byl asi lehce zklamán, osobně jsem zde nenašel žádnou novinku, která by mě oslovila. Přesto jsem nakoupil nějaké základní včelařské vybavení.

Níže naleznete několik fotografií z pavilonu E, omlouvám se za kvalitu, která je horší než obvykle - pravděpodobně jsem měl špatně nastavený fotoaparát...

Obr. č. 1: BeeBox finské firmy, prezentující úly z tvrzeného polystyrenu. Bohužel bylo možné domluvit se na stánku pouze anglicky. Český tlumočník se na něj dle jeho slov vykašlal...takže chápu, že to měl prezentující pán těžké. Takže doplním informace, které jsem se od něj dozvěděl: české zastoupení teprve hledají, úly bude možné zasílat v rozloženém stavu. Výroba je jejich patent, takže se jedná o vysoce kvalitní a tvrzený PS. Vyrábějí úly na míry Dadant a Langstroth včetně oplodňáčků, i když česky bychom to nazvali spíše plemenáče.

Tento typ úlů znám ze Švédska z farmy P-O. Gustafssona, opravdu vydrží i několik desítek let a je téměř bezúdržbový.

Obr. č. 2: Na výstavě samozřejmě nechyběl ani řádně uteplený úl, hmotnost jsem neměl odvahu vyzkoušet a jelikož nejsem příznivcem uteplování, raději jsem hned utekl jinam :-)

Obr. č. 3: Michal Říha prezentuje zpracování vosku.

Obr. č. 4: Pan Bohuslav Smetana ukazuje svůj vynález - Jakubovské krmítko, které jsem měl to štěstí otestovat v loňském roce.

 

Obr. č. 5: Pan Sedláček z Třeboně na svém stánku. Mohu jej doporučit jako prodejce sklenic na med :-)

Obr. č. 6: Publikum na přednášce MVDr. Zdeňka Klímy o zvládání včelích nemocí - především varroózy.

Obr. č. 7: Ing. Petr Texl připravuje mikroskop pro pozorování spor houby Nosemy spp. ze vzorku včel.

 

Zpět